Acupunctuur
Welke aandoeningen komen in aanmerking voor een behandeling met acupunctuur....
Kinesitherapie
Kinesitherapie omvat een hele reeks van specialisaties die al dan niet samen w...

Manuele Lymfdrainage

 

manuele lymfdrainage De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfebanen af te voeren.
In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionair therapie: DE MANUELE LYMFDRAINAGE volgens de methode VODDER
Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
Wereldwijd is deze therapie wetenschappelijk erkend als de optimale therapie om oedemen en zichtbare vochtophopingen te bestrijden maar dat Vodder's drainage bovendien een verbazend effect heeft op inwendige vaak onzichtbare vochtophopingen, ons humeur en ons algemeen welbevinden is minder bekend. Het inzicht: "de mens als één geheel in zijn omgeving" wordt steeds actueler. Op dit moment lopen er heel wat wetenschappelijke studies. De kwaliteit van ons inwendig watermilieu is verantwoordelijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Bij stagnaties van vocht blijven afvalstoffen en grote eiwitmoleculen zitten waardoor vochtophopingen en celdegeneratie onstaat. De waterhuishouding wordt dus grotendeels door het lymfesysteem geregeld. Dit geeft ook het belang aan van een gezonde waterhuishouding en het effect van de manuele lymfdrainage.
De lymfebanen en lymfeklieren worden ook wel eens waterzuiveringsstations van het menselijk lichaam genoemd. Bovendien treden ze op als echte scheidsrechters. Zij beslissen wat er in de bloedbaan komt en wat niet. Naast aangeboren afwijkingen, trauma en chirurgische ingrepen kan een slecht werkend lymfesysteem het gevolg zijn van stress, vervuiling en overbelasting door veneuze problemen. De optimale werking van het lymfesysteem is afhankelijk van een goed werkend neuro-vegetatief evenwicht. De Voddertechniek werkt sympaticusdempend door haar basisbehandeling op de jugularisketen in het gebied van de nervus vagus. Hierdoor heeft de lymfdrainage een parasympatisch effect en werkt het stressverminderend.
 
 
De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder
Manuele lymfdrainage is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
De waterhuishoudIng wordt direct beï nvloed door de stimulatie van het lymfsysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.
Bij de Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze 'handgreep'.
Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het 'overtollige' lichaamsvocht goed worden afgevoerd.
De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.
 
De Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:
 
    * Zwellingen (oedeem) ; bv lymfoedeem ter hoogte van de arm na borstkanker, zwellingen na een ongeval of na een operatie.
    * Verstuikingen.
    * Bloeduitstortingen.
    * Spierpijnen en spierletsels.
    * Dystrofieën.
    * Reuma (ontstekingen)
    * Slijtage.
    * Klachten aan het zenuwstelsel ; bv M.S. , gezichtsverlamming, migraine.
    * Klachten als gevolg van stress ; bv slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidproblemen, menstruatiestoornissen.
    * Keel-, neus-, en ooraandoeningen.
    * Huidproblemen ; bv chronische eczeem, acné, littekens.
    * Longaandoeningen ; bv chronische bronchitis, longemfyseem, astma.
    * Bloedcirculatiestoornissen; bv glaucoom, etalageziekte, open wonden.
    * Orgaanklachten ; bv de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn).
 
 

 

 
Symbol
Kinesitherapie